Ročno izdelani okraski za božič – 8 idej
Ali ste vedeli, da so nekateri najbolj priljubljeni božični okraski izšli iz tradicij, ki segajo več stoletij nazaj? Najlepše pri tem je, da jih lahko z malo domišljije in ustvarjalnosti izdelate kar sami doma.
Za vse ljubitelje ustvarjanja in domače obrti smo pripravili preproste ideje kako iz običajnih materialov, ki jih imamo doma naredimo čudovite božične okraske. Od ročno izdelanih zvezd iz volne do sladkih piškotov v obliki božičnih okraskov – vsak lahko najde nekaj za svoj okus in doda osebni pečat prazničnemu vzdušju.
Tukaj je 8 idej za ročno izdelane božične okraske
Ročno izdelane zvezde iz volne
Koraki:
Iz kartona izrežite zvezdo, ki bo služila kot osnova.
Volno ovijte okoli kartonske osnove dokler popolnoma ne prekrijete zvezde.
Končni obrobi dodajte kapljico lepila, da volna ostane na mestu.
Počakajte, da se lepilo posuši nato zvezdo obesite.
Za ideje o tem, kako vaše ročno izdelane zvezde iz volne vključiti v celostno dekoracijo božičnega drevesa, si preberite Kako okrasiti božično drevo.
Okraski iz cimeta
Potrebujete:
1 skodelica jabolčne omake
1 ¾ skodelice mletega cimeta
Priprava Testa:
V veliki skledi dobro zmešajte jabolčno omako in mleti cimet. Mestite z rokami, dokler ne dobite teksture podobne toplemu plastelinu.
Če je testo preveč mokro, dodajte mleti cimet; če je preveč suho, dodajte malo jabolčne omake.
Valjanje Testa:
Delovno površino in valjar potresite z mletim cimetom, da se testo ne prijema.
Razvaljajte testo na debelino približno 0,5 cm.
Izrezovanje:
Uporabite modelčke za piškote in iz testa izrežite želene oblike.
Z slamico ali zvitim kosom papirja naredite luknjo na vrhu vsakega okraska.
Zbrane ostanke testa ponovno razvaljajte in izrežite več okraskov, dokler vam ne zmanja testa.
Sušenje:
Okraske položite na pekač, obložen s papirjem za peko.
Sušite jih v pečici pri 90 °C (200 °F) za 2 uri, med sušenjem jih enkrat obrnite.
Ko so okraski suhi, boste presenečeni nad njihovo trdnostjo. Kljub temu, da je edino vezivo jabolčna omaka, so končani okraski precej robustni.
Božičkove sani iz orehove lupine
Materiali:
Orehove lupine
Tanki leseni palčki ali zobotrebci
Lepilo
Mini figurica Božička
Koraki:
Z črnim markerjem narišite oči na lutko. Lutko ovijte v rdeč filc in pritrdite z vročim lepilom.Iz rdečega filca naredite klobuk, ga prilepite na glavo lutke in okrasite z majhno kroglico. Leseno kocko obložite z zelenim filcem in prilepite. Zavežite trak okoli darila. Izvrtajte luknjice na obeh koncih polovice lupine, skozi njih napeljite vrvico in pritrdite z lepilom. Zavežite vrh vrvice za obešanje. Z vročim lepilom v lupini pritrdite lutko in darilo.
Okrasek Snežak
Koraki:
Za izdelavo okrasnega snežaka uporabite vroče lepilo, da na vrh klobuka pritrdite majhno puhasto kroglico, ki ustvarja simpatičen zaključek. Iz črnega filca izrežite oblike za gumbe, usta in obrvi, jih prilepite na snežakovo telo in s tem oblikujte njegov obraz. Pod obrvi dodajte majhne oči, da snežaku vdahnete karakter.
Iz oranžnega filca izrežite nos v obliki korenčka in ga namestite prav pod oči za kanček živahnosti. Na koncu pritrdite tanke vejice kot roke ob strani telesa in na vrhu prilepite kos vrvice, ki omogoča, da okrasek obesite na božično drevo ali kamorkoli želite dodati pridih zimskega veselja.
Okrasek iz oreha
Koraki:
Orehe pobarvajte z akrilnimi barvami v želene vzorce. Ko se barva posuši, na vrhu vsakega oreha pritrdite zanko iz vrvice.
Okraske obesite na želeno mesto ali jih uporabite kot dekoracijo za praznično drevesce.
Posušeni citrusi
Koraki:
Limone ali pomaranče narežite na tanke rezine.
Rezine posušite v pečici pri nizki temperaturi približno 3 ure oz. dokler niso povsem suhe.
Ko so popolnoma suhe, naredite luknjo in skozi njo napeljite vrvico.
Rudolph z rdečim nosom
Koraki:
Za ustvarjanje prazničnega okraska začnite z rdečo puhasto kroglico. Z uporabo pištole za vroče lepljenje pritrdite rdečo kroglico na sredino ene strani okraska, kar bo služilo kot osrednja točka vašega izdelka. Nato iz obrtniške pene izrežite oblike, ki spominjajo na rogove in ob spodnjem robu vsakega rogova uporabite vroče lepilo. Te rogove nežno pritisnite na vrh okraska( pazite, da jih držite dovolj dolgo, da se lepilo ohladi in prime).
Sladkorni piškoti v obliki božičnih okraskov
Koraki:
Za pripravo prazničnih piškotov začnemo z osnovnim testom, ki ga sestavimo z mešanjem moke, pecilnega praška in soli v veliki skledi. Nato s pomočjo električnega mešalnika kremasto umešamo maslo in sladkor, dodamo jajce in aromo vanilije.
Ko zmanjšamo hitrost mešanja, počasi dodajamo suho mešanico moke v maslo in sladkor. Mešamo dokler se sestavine popolnoma ne združijo v enotno testo. Testo na delovni površini razdelimo na več enakih delov in jih oblikujemo v ploščate kroge. Vsak kos testa nato med dvema kosoma peki papirja razvaljamo do debeline približno pol centimetra.
Po kratkem hlajenju v hladilniku ali zamrzovalniku je testo pripravljeno za izrezovanje piškotov z modelčki, ki jih lahko dodatno okrasimo z luknjicami za obešanje. Pečemo jih v predhodno segreti pečici do zlato rjave barve nato pa jih ohladimo.
Za končni premaz piškotov stepemo beljake, dodamo malo kreme tartar (naravni stabilizator), in postopoma dodamo sladkor v prahu, da ustvarimo gladko in sijočo glazuro. Po želji lahko piškote okrasimo z več glazure in jih posujemo s kristalnim sladkorjem za dodaten okras.
Sladkornim piškotom naredite luknjico in skozi njo napeljite vrvico. Tako je piškot lahko tudi okrasek.
Zaključek
Izdelava božičnih okraskov doma ni samo odlična priložnost za preživljanje časa z družino in prijatelji, temveč tudi čudovit način za dodajanje osebnega pečata vašemu prazničnemu okrasju.
Ta božič bo zagotovo še toplejši in svetlejši, saj ste mu dodali nekaj unikatnega – delček sebe. Naj vaši ročno izdelani okraski zasijejo v vsem svojem sijaju in prinesejo smeh ter radost v vaš dom. Morda pa se s časom spremenijo v cenjene družinske spominke, ki bodo prehajali iz roda v rod.
Vesel božič in čudovite praznike vam želimo! Naj bo vaš dom vedno poln ljubezni, topline in ustvarjalnosti.