Kaj pripraviti za božično večerjo?
Zimska sezona prinaša s seboj ne samo mraz in sneg temveč tudi občutke topline, povezanosti in tradicije. Eden izmed najpomembnejših delov te tradicije je zagotovo božična večerja.
Da bi vam pomagali pri izbiri popolne večerje smo pripravili nekaj nasvetov in predlogov, ki bodo zagotovo navdušili vaše goste.
Ob načrtovanju božične večerje pa ne pozabite tudi na darila, ki dodajo poseben čar praznikom. V naši trgovini poleg čudovitih božičnih okraskov najdete tudi edinstvena božična darila za družino, ki bodo zagotovo razveselila vaše bližnje.
Ideje za božično večerjo
Predjedi
Začnite s kremno gobovo juho, obogateno s krutoni popečenimi na maslu in svežim peteršiljem za piko na i. Za tiste, ki imajo raje nekaj lahkotnejšega priporočamo solato s kozjim sirom, orehi in medeno-mustardnim prelivom.
Ljubiteljem rib priporočamo tatar iz sveže postrvi z avokadom in limonino lupinico. Ta nežna in osvežujoča jed je odlična v kombinaciji z rženim kruhom.
Morske sadeže lahko postavite v središče s kozicami v belo vinski omaki z drobnjakom in česnom. Postrezite jih na skledi ledenke, da ohranijo svežino in dopolnijo okus.
In seveda, klasična pašteta s tartufi nikoli ne razočara. Najboljša je, ko jo postrežemo z opečenimi kruhki in majhnim šopkom rukole na strani.
Glavne jedi
Božična večerja je priložnost, da se kulinarično izkažete in postrežete jedi, ki bodo ostale v spominu vsem gostom.
Pečenka: Klasična goveja pečenka, marinirana v česnovi in rožmarinovi marinadi ter pečena do popolnosti je vedno odična izbira. Postrežemo jo z bogatim rdečim vinskim omakom, sveže pečenim krompirčkom in sezonsko zelenjavo.
Puran s kostanjevim nadevom: Sočen puran nadevan s kombinacijo sveže izluščenih kostanjev, kruhovih kock, čebule, zelišč in masla. Purana pred pečenjem premažemo s kombinacijo masla, svežega timijana in majarona za dodatno aromo in hrustljavo zlato skorjico.
Svinjski file v omaki iz suhih sliv: Mehak svinjski file, nežno pečen, nato pa prelit z bogato omako iz suhih sliv, belega vina, česna in rožmarina. Svinjski file je odličen v kombinaciji z gladkim pire krompirjem ali sveže pečenim rženim kruhom.
Divjačinski golaž: Za ljubitelje divjačine je golaž iz srninega mesa s šampinjoni, čebulo, rdečim vinom in brinovimi jagodami prava izbira. Odlično se poda k polenti ali domačim njokom.
Riba na žaru: Za tiste, ki iščejo lahkotnejšo alternativo je sveža orada ali brancin na žaru z limono, česnom in svežim peteršiljem odlična izbira. Postrežemo jo z lahko solato iz rukole, češnjevcih paradižnikov in olivnega olja.
Ne glede na to katero glavno jed izberete ne pozabite na bogate in okusne priloge, kot so pečen krompir, sveža zelenjava na maslu ali domači cmoki, ki bodo dopolnili vaše kulinarično doživetje.
Priloge
Priloge lahko resnično dopolnijo glavno jed in dodajo bogatstvo ter raznolikost okusov in tekstur na božično mizo.Tukaj je nekaj primerov:
Krompir v oblicah: Majhni krompirčki, rahlo zdrobljeni in pečeni do hrustljavosti s česnom, svežim rožmarinom in grobo morsko soljo. Vsak košček krompirja je zlato rjav in hrustljav na zunaj a nežno mehak v sredini.
Zelenjavna plošča: Sezonska zelenjava, kot so brstični ohrovt, korenček in bučke, popečene z olivnim oljem in obogatene s pinjolami in naribanim parmezanom.
Rižota z gobami: Kremasta rižota, pripravljena z mešanico gozdnih gob, belim vinom in svežim timijanom. Rižota je postrežena mehka in vlažna, obogatena z naribanim parmezanom in malo masla za dodaten sijaj.
Domači cmoki: Mehki cmoki pripravljeni iz kruhovih kock, mleka, jajc in svežih zelišč. Postreženi s straničko stopljenega masla ali omako iz divjačine.
Koruza na žaru: Sveže koruzne ključke namočene v maslu, žaru in posute s soljo, poprom in malo čilija za pikantno noto.
Kislo zelje z brinovimi jagodami: Tradicionalno kislo zelje, kuhano z jabolki, čebulo, brinovimi jagodami in začimbami. Odlična kombinacija kisle in sladke, ki se odlično poda k mesnim jedem.
Kaj pripraviti za božično večerjo zaključek
Vsaka od teh prilog ne samo obogati glavno jed, temveč tudi vnese pravo praznično atmosfero na vašo mizo. Serviranje teh prilog v naših emajliranih pekačih in elegantnih krušnih košaricah pa dodaja še pridih elegance in domačnosti vaši božični večerji.
Tako pripravljena večerja ne bo le razvajala brbončic temveč bo tudi vizualna poslastica za oči. Praznična miza, obdana z družino in prijatelji postane središče topline in veselja. Naj bo vaš božič poln okusov, smeha in nepozabnih trenutkov.